Om området

Välkommen till Brf Rustmästaren 7 i Choisie; unika bostäder med tillhörande trädgård och äppellund i en av Örebros karaktärsstadsdelar. En egen centralt belägen oas med Svartån och city som grannar.

Nyproduktion

Nyproduktion av tre stycken exklusiva lägenheter. Till dessa har vi valt att använda materiel och hantverk där bara det bästa är gott nog. Mycket hög nivå på kök, bad och golvytor. Tekniken går framåt, vi satsar därför på det senaste inom ”Come Home” installationer (ljud, bild och belysning). Fler automatiserade styrningar av ditt hem finns, begränsningen finns enbart i fantasin. Kontakta oss för mer information.

Modernt med karaktär från förr

Här möts 1800-talets charm och de allra senaste vad gäller komfort och teknisk utrustning. Många detaljer som bidrar till den gamla karaktären har tagits tillvara och i viss mån återskapats. Några exempel är kakelugnar, listverk i golv och tak samt strömbrytare i bakelit. Många nya faciliteter bidrar till den höga boendekomforten.

Nära city, service, vatten och natur

Brf Rustmästaren ligger bara några minuters promenad från Örebro city med shopping, matställen, pubar, gallerier, museer och service. På andra sidan Svartån, vid Hamnplan, lägger sommartid båtar till för att ta oss med på utflykt både i Hemfjärden och vidare ut på Hjälmaren. I öst ligger stadsparken som utsetts till Sveriges vackraste. Njut av de många trädgårdsrummen, konsten, blomprakten och, inte minst, stillheten.

Tryggt och bekvämt

Varje lägenhet är utrustad med den senaste tekniken inom data, tele och TV. Till varje lägenhet hör ett förråd på innergården. På gården finns också ett cykelställ och samt möjlighet att hyra garage.

Trädgården och äppellunden

Till Rustmästaren 7 hör en karaktärsfull trädgård med en gammal äppellund. Som ger en grön och lummig miljö med plats för avkoppling och samvaro. I trädgården som ligger väl skyddad bakom grönskan mot gatan finns även ett lusthus med stenbeklädd däcksyta.

Områdets historia

Hem för smedar.

Området norr om Svartån, från skolgatan i väster och Fredsgatan i norr, hette tidigare Norra Smedjebacken. Namnet kommer av att smeder som arbetade vid Örebro Gevärsfaktori bodde här i närheten av sin arbetsplats.

Villastaden Choisie

Ursprungligen var Choisie namnet på borgmästaren Carl Vilhelm Nordells hus. Det uppfördes under 1800-talets början och låg längst ned mot ån i östra änden av Olaigatan. Omkring år 1900, när området blev en villastad, fick det namnet Choisie. Det ursprungliga Choisie monterades ned och flyttades till stadsdelen Almby i Örebro på 1920-talet. Det franska ordet Choisie betyder förresten utsökt, utvald.

Höga kulturhistoriska värden

Tonen för bebyggelsestrukturen i kvarteret Rustmästaren angavs i 1884 års stadsplan; större villor med flera lägenheter omgivna av trädgårdar. Än i dag är det ett grönt och relativt glest villaområde med uppväxta trädgårdar. Det är byggnadernas monumentala prägel som gör att området saknar motsvarighet i Örebro-och att området har höga kulturhistoriska värden (klass B).

En sällsam historia

Rustmästaren 7 har en sällsammare historia än de flesta. Ursprungligen stod huset nära Kärrgruvan i södra Dalarna. När Alma Öhman skulle gifta sig med förskolläraren Gottlieb Spangenberg, lät hennes far riva och flytta byggnaden med järnväg till Örebro. På 1800-talet uppfördes huset på tomten som köpts för femhundra kronor. Speciellt var detta hus också för att det var det första i Örebro som försågs med nymodigheten vatten inomhus. Alma Spangenberg blev tidigt änka, men bodde kvar i lägenheten på nedre botten tillsammans med sin hushållerska. Hon beskrivs som originell och behöll stilen från 1800-talet både i fråga om klädsel och husets möblering till sin bortgång 1946.